23.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  25.02.2010 20:19

Ekološka katastrofa prijeti: Naftna mrlja za 70 sati u Jadranu?

 

VELIKA naftna mrlja koja se u utorak izlila u rijeku Lambro, došla je do rijeke Po, a talijanske vlasti upozoravaju kako bi se mogla dogoditi ekološka katastrofa ako mrlja dođe do Jadranskog mora.

Više od tone nafte izlilo se u rijeku iz bivše rafinerije u blizini Monze, sjeverno od Milana. "Naftna mrlja krenula je iz Monze, prošla kroz milansko područje i sada se nalazi u zoni Lodija", izjavila je glasnogovornica regionalne lombardske agencije za zaštitu okoliša, Monia Maccarini.


Ministarstvo mora spremno za intervenciju

Prema priopćenju za javnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, od talijanskih vlasti danas je zatražena informacija o izlijevanju naftnog onečišćenja u rijeku Po i mogućoj prijetnji Jadranskom moru. Ministarstvo je, kako se navodi u priopćenju, zatražilo ove podatke radi eventualnog aktiviranja Subregionalnog plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora koji u ovakvim slučajevima uključuje suradnju Italije, Slovenije i Hrvatske.

Prema informacijama dobivenim od talijanskog Centra za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rimu, nafta se izlila iz rafinerije u rijeku Lambro te se onečišćenje proširilo i na rijeku Po, a prema procjeni talijanskih vlasti, ukoliko ne bi bilo zaustavljeno, moglo bi za 70-ak sati stići do Jadranskog mora.

Danas u 18 sati sastao se i državni Stožer za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora kako bi razmotrio daljnje postupanje hrvatskih vlasti i pravodobno poduzeo sve preventivne aktivnosti na zaštiti Jadrana od mogućeg onečišćenja, najavljuju iz Ministarstva.

U priopćenju stoji da je stožer poduzeo sve preventivne aktivnosti na zaštiti Jadrana, odnosno naredio županijskim operativnim centrima da stave u pripravnost stručne službe i tehnička sredstva u cilju preventivnih i zaštitnih mjera. U definiranju daljnjih mjera analiziraju se hidrometeorološki podaci.

Na cisternama otvoreni ventili

Sumnja se kako je u ovom slučaju riječ o sabotaži u bivšoj rafineriji, jer su ventili na cisternama bili otvoreni te je nafta nesmetano curila u Lambro. U ovoj ekološkoj katastrofi uginule su stotine životinja, a posebice ptica.

To je jedna od najvećih ekoloških katastrofa za ekosustav u rijeci Lambro, a razmjeri katastrofe bit će još i gori ako se naftna mrlja proširi do Jadranskog mora. Službe spašavanja postavile su tri zaštitna pojasa kod Piacenze na rijeci Po. Pokušava se i posebnim sisaljkama izvući što veću količinu nafte te time spriječiti prolazak do Jadrana.

Ekološki aktivisti tvrde kako je u rijeci završilo 10 milijuna litara nafte, dok dužnosnici tu brojku smanjuju na 2,5 milijuna.

Tekst: I.Kri. / Z.J.
Foto: Earth times

Izvor:index hr

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja