28.03.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  03.04.2014 09:03

Održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije

 

Zamjenik župana Zoran Smolić, u svojstvu načelnika Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije održao je jučer u Uredu župana sjednicu Stožera kao pripremu za ovogodišnju požarnu sezonu

Zamjenik župana Zoran Smolić, u svojstvu načelnika Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije održao je jučer u Uredu župana sjednicu Stožera kao pripremu za ovogodišnju požarnu sezonu.

Sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2014. godini, na sjednici Stožera razmatrani su i usvojeni slijedeći dokumenti: Plan operativne provedbe Programa aktivnosti zaštite od požara na području Šibensko-kninske županije za ovogodišnju požarnu sezonu, Plan aktivnog uključenja svih subjekata zaštite od požara na području Šibensko-kninske županije, te Financijski plan osiguranih sredstava za provođenje zadaća tijekom ovogodišnje požarne sezone.

Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik izvijestio je članove Stožera da će operativne poslove zaštite od požara i spašavanja u ovogodišnjoj požarnoj sezoni obavljati 4 javne vatrogasne postrojbe gradova, 25 dobrovoljnih vatrogasnih društva, profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu, Državna uprava za zaštitu i spašavanje - Intervencijska postrojba Šibenik i Hrvatska vojska. Javne vatrogasne postrojbe gradova i dobrovoljna vatrogasna društva ukupno imaju 140 profesionalnih vatrogasaca i 300 vatrogasaca operativaca.

Utvrđeni su prostori za prioritetno gašenje požara otvorenog prostora radi bržeg uključivanja zračnih snaga u ispomoć, a naročito kad imamo više požara. To su slijedeći prostori: 

  • priobalni dio županije u dužini 100 km i širini 10 km,
  • otoci,
  • Nacionalni park Krka,
  • Nacionalni park Kornati,         
  • Šumski kompleksi na prostoru općine Ružić – Srnobor,
  • Šumski kompleksi na prostoru grada Drniša, Kalun šuma, Kozarine-Promina,
  • Šumski kompleksi u općini Promina Lukarska glavica,
  • Šumski kompleksi na prostoru grada Knina, Otonska šuma,
  • Strmica, Polaća-Čimburov gaj.​

U dane vrlo velike opasnosti vršit će se pojačane ophodnje i motrenja radi bržeg djelovanja. Miniranost područja u Županiji za gašenje požara otvorenog prostora predstavlja najveći problem.

Stožer zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije će kao i svake godine uputiti apel građanima da tijekom spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja budu pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima, te da poštuju Odluku Županijske skupštine o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima.

Navedenom odlukom zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada. Loženje vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice: spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara, spaljivanje papira, smeća i otpadaka, improvizirani roštilji i gradele, logorske vatre i sl.

Loženje vatre na otvorenom prostoru u razdoblju od 1. studenog do 31. svibnja može se obavljati ako je osoba prethodno obavijestila o tome neposredno ili putem telefona nadležnu vatrogasnu postrojbu i od iste ishodila odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru, osim za zaštićene dijelove prirode i šume za koje odobrenje daje pravna osoba koja upravlja tim prostorom sukladno svom općem aktu u dogovoru s vatrogasnom postrojbom.

Nadležna vatrogasna postrojba smatra se vatrogasna postrojba koja se osniva za područje općine ili grada, prema mjestu loženja vatre na otvorenom prostoru. Spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noći je zabranjeno, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je visoka novčana kazna.

                                                                                                                                    Izvor:www.sibensko-kninska-zupanija.hr

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja