25.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  02.02.2015 19:40

Informacija sa sastanka društava koji obiljeažavaju godišnjicu osnutka u 2015.godini

 

U Vatrogasnom domu DVD-a Stupnik održan je redovni godišnji sastanak Hrvatske vatrogasne zajednice sa predstavnicima DVD-a i JVP-a koji u 2015. godini obilježavaju obljetnicu od godine osnutka. Dobrovoljna vatrogasna društva pozvana su na temelju unesenih podataka o godinama osnutka DVD-a u aplikaciju “Vatrogasna mreža”.

U Vatrogasnom domu DVD-a Stupnik održan je redovni godišnji sastanak Hrvatske vatrogasne zajednice sa predstavnicima DVD-a i JVP-a koji u 2015. godini obilježavaju obljetnicu od godine osnutka. Dobrovoljna vatrogasna društva pozvana su na temelju unesenih podataka o godinama osnutka DVD-a u aplikaciju “Vatrogasna mreža”.
Sastanak je imao opširan dnevni red kroz koji su predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, javnih vatrogasnih postrojbi i vatrogasnih županija/Grada Zagreba mogli dobiti informacije za što bolju organizaciju proslave njihove obljetnice. Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović je iznio prijedloge i mišljenje na osnovu višegodišnjeg zapažanja u svezi s protokolom svečanih sjednica, te napomenuo da bi bilo poželjno kod organizacije Protokola koristiti priručnik Pravila vatrogasne službe kako bi se obljetnica što svečanije proslavila. 
Prijedlozi dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi, vatrogasnih zajednica općina, gradova, područja i županija te vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu, za dodjelu vatrogasnih odlikovanja dostavljaju se Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici putem Vatrogasne mreže. Za svaki prijedlog potrebno je dati što cjelovitije obrazloženje, u Vatrogasnu mrežu treba unijeti koje su vatrogasno odlikovanje članovi vatrogasne organizacije ili vatrogasna organizacija primili i koje godine. Svi prijedlozi trebaju sadržavati ovjeru tj. mišljenje odgovarajućih vatrogasnih zajednica županija, gradova, općina, područja, društva i javnih vatrogasnih postrojbi. Kod predlaganja kandidata za odlikovanja potrebno je poštivati postupnost dodjele, i to:

• zlatno vatrogasno odlikovanje dodjeljuje se vatrogascima kojima je prethodno, odnosno deset godina ranije, dodijeljeno odlikovanje sa srebrnim obilježjem;
• srebrno vatrogasno odlikovanje dodjeljuje se vatrogascima kojima je prethodno, odnosno pet godina ranije, dodijeljeno odlikovanje s brončanim obilježjem;
• brončano vatrogasno odlikovanje dodjeljuje se vatrogascima s najmanje pet godina staža u vatrogasnoj organizaciji.

Prilikom dodjele zlatnih vatrogasnih odlikovanja nadležno tijelo Hrvatske vatrogasne zajednice mora voditi računa o ukupnoj aktivnosti vatrogasne organizacije, operativnim aktivnostima i broju operativnih i ostalih članova.

U razdoblju od 10 godina (između dviju obljetnica) dobrovoljno vatrogasno društvo, javne vatrogasne postrojbe i vatrogasne postrojbe u gospodarstvu mogu predložiti:

• jednu zlatnu vatrogasnu medalju/plamenicu za vatrogasne organizacije koje obilježavaju do 50 godina postojanja i djelovanja 
• dvije zlatne vatrogasne medalje/plamenice za vatrogasne organizacije koje obilježavaju od 50 do 100 godina postojanja i djelovanja
• tri zlatne vatrogasne medalje/plamenice vatrogasnim organizacijama koje obilježavaju više od 100 godina postojanja i djelovanja.

Na svakih 20 operativnih i izvršnih članova vatrogasne organizacije upisanih u Vatrogasnu mrežu, mogu predložiti dodatno po jednu zlatnu vatrogasnu medalju/plamenicu.

Za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske mogu se predložiti posebno istaknuti vatrogasci koji minimalno ispunjavaju slijedeće uvjete:
1. da su mu dodijeljena najmanje brončana, srebrna i zlatna vatrogasna medalja, zlatna vatrogasna plamenica te vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge,
2. dugogodišnji rad u vatrogasnoj organizaciji i posebna postignuća u vatrogastvu.
Prijedlozi za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, Povelje Republike Hrvatske i Hrvatske državne nagrade dostavljaju se Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, najkasnije do 15. veljače za tekuću godinu. Nakon što ih Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice usvoji, prijedlozi za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, Povelje Republike Hrvatske i Hrvatske državne nagrade upućuju se Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske.
U skladu s Mjerilima o korištenju sredstava premija osiguranja za 2015. godinu dobrovoljna vatrogasna društva koja u 2015. godini navršavaju i obilježavaju 10., 20., 30., 40., 50., 60., 70., 75., 80., 90., 100., 110., 120., 125., 130., 140., 150. i 160. godina osnutka Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici dostavljaju zahtjev koji je odobren od strane nadležnih vatrogasnih zajednica na obrascu broj 2. Mjerila.

Izvješće o namjenski utrošenim sredstvima iz ovoga članka dobrovoljno vatrogasno društvo podnosi Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na obrascu broj 5. po utrošku sredstava a najkasnije do 31. siječnja 2016. godine. 
Iznosi sredstava koje pojedino društvo može dobiti prema ovom članku ovise o godinama obilježavanja obljetnica, a iznose:

OBLJETNICA 
   DRUŠTVA                               VISINA DOTACIJE HVZ-a
do 50 godina                                       3.500,00 kn
od 50 do 100 godina                         4.000,00 kn
preko 100 godina                               5.000,00 kn


Nakon završene diskusije u kojoj su sudjelovali gotovo svi predstavnici vatrogasaca koji u ovoj godini slave obljetnicu iz cijele Hrvatske, načelnik Željko Popović naglašava da se pozivi za svečanu sjednicu upute što ranije, a u pozivu navede točna adresa radi dostave Jubilarne plakete Hrvatske vatrogasne zajednice.

Detaljnije upute mogu se pogledati na internet stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice (http://www.hvz.hr/pravilnici-odlikovanja/ http://www.hvz.hr/premije-osiguranja-mjerila-2015/.

Izvor: hvz.hr

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja