19.03.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  19.10.2019 18:53

Pričuvnici Hrvatske vojske na obuci u gašenju požara

 

Obuka u Kninu ima širi značaj jer razvija sposobnosti pričuvnika za pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama U vojarni “General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk” u Kninu i na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina, u petak, 18. listopada 2019., održana je obuka pričuvnog sastava Hrvatske vojske na temu “Pomoć civilnim institucijama – Protupožarna zaštita”.

U vojarni “General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk” u Kninu i na vojnom poligonu “Crvena zemlja”  kod  Knina, u petak, 18. listopada 2019., održana je obuka pričuvnog sastava Hrvatske vojske na temu “Pomoć civilnim institucijama – Protupožarna zaštita”.

Obuka pričuvnika 5. pješačke pukovnije Split započela je 14. listopada, a traje sve do 23. listopada 2019. godine. Konkretno, riječ je o djelatnicima i pričuvnicima iz sastava 1. pješačke satnije 1. pješačke bojne 5. pješačke pukovnije, kao i pripadnicima ključnog osoblja zapovjedništva 1. pješačke bojne tipa “A” 5. pješačke pukovnije.

Uz djelatnike i pričuvnike 5. pješačke pukovnije, čiji je zapovjednik brigadir Željko Nakić, prikazu dijela obuke nazočili su i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Šibensko-kninske županije.

Uvježbavane zadaće i procedure uključivale su ulazak i izlazak iz višenamjenskog helikoptera Mi-8 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prebacivanje snaga zrakom i praktičan rad na improviziranom požarištu uz potporu zračnih vatrogasnih snaga, odnosno zrakoplova tipa Airtractor A-802 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obuka pričuvnika u gašenju šumskih požara| Foto: MORH / M. Čobanović

Pričuvnici Hrvatske vojske sudjeluju u obuci za pružanje pomoći civilnim institucijama u gašenju velikih šumskih požara

Obuka ima širi značaj, jer razvija sposobnosti pričuvnog sastava Hrvatske vojske za pružanje pomoći civilnim institucijama u gašenju velikih šumskih požara i provodi se u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Hrvatskom gorskom službom spašavanja te obuhvaća i međuresorno djelovanje.

Brigadir Nakić izrazio je veliko zadovoljstvo motiviranošću pričuvnika koja je najbolji pokazatelj kako se obuka odvija. “Pričuvnici nisu zakinuti niti u jednom segmentu, njihovim poslodavcima refundiraju se troškovi zbog izostanka s posla, pričuvnici također dobivaju propisanu naknadu, opremljeni su kvalitetnim odorama i opremom i zadovoljni smještajem i prehranom. U obuci je vrlo  bitna interakcija s civilnim sektorom, prvi put stavili smo naglasak na protupožarne aktivnosti jer požari čine najčešće krizne situacije u Dalmaciji”, rekao je zapovjednik 5. pješačke pukovnije.

Darko Dukić iz Vatrogasne zajednice Šibensko – kninske županije podsjetio je na činjenicu da vatrogasci kontinuirano provode zajedničku obuku s pripadnicima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske, no sada prvi put rade s pričuvnicima. “Cilj je da sve državne službe budu spremne i sinkronizirane za zajedničko djelovanje a ovdje se već i pripremamo za nadolazeću protupožarnu sezonu”, istaknuo je Dukić.

Zapovjednik 1. satnije pričuvni natporučnik Miljenko Modrić se nakon ratnog puta kojeg je započeo u 4. gardijskoj brigadi ponovno stavio na raspolaganje Hrvatskoj vojsci, da sudjeluje u obuci pričuve. “Nadam se da će se pričuvna komponenta i dalje razvijati, a naročito u smjeru sinergije vojske i civilnih struktura”.

Pričuvni razvodnik Ante Đikić bio je ročni vojnik, kraće vrijeme u Policiji, a danas je zaštitar. Prisjetio se svojeg sudjelovanja u gašenju požara u području Splita 2017. godine, rekavši da se pričuvnici u Kninu obučavaju upravo za takve situacije.

Pričuvni vojnik Ante Kerum koji radi u restoranu, bio je ročni vojnik 2000. godine: “Znam da Hrvatska vojska čuva zemlju i da se moja djeca u njoj osjećaju sigurno. Ovdje na neki način vraćam taj dug. Zadovoljan sam pristupom kojeg djelatnici imaju prema nama, za smještaj i prehranu nisam čuo lošu riječ, a Hrvatska vojska je vidljivo modernizirana”.

Inače, cilj cjelokupnog ciklusa obuke u Kninu je, uz obučavanje pričuvnika u pomoći civilnim institucijama, i obuka iz temeljnih vojnih vještina (rukovanje osobnim naoružanjem, gađanje, kretanje, komuniciranje, preživljavanje, zaštita i reakcija). Osposobljavanje pričuvnog zapovjednog osoblja ima za cilj i pripremu za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluke i procesa vođenja postrojbi.

 

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja