25.05.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  03.05.2020 20:32

SVETI FLORIJAN NEBESKI ZAŠTITNIK VATROGASACA

 

Mjesec svibanj mjesec je zaštite od požara, a vatrogasci 4. svibnja slave blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Florijana. Ove godine s obzirom na epidemiju bolesti COVID-19 uzrokovanu koronavirusom SARS-CoV-2, obilježavanja neće biti u onom obimu i načinu kako je to bilo prijašnjih godina. Međutim, to ne znači da vatrogasci neće biti prisutni i da neće provoditi određene aktivnosti u skladu s epidemiološkom situacijom i mjerama zaštite Današnji dan, dan našeg zaštitnika SVETOG FLORIJANA, neka nama, kao i svim vatrogascima u svijetu, protekne ugodno u miru, te da ga svi zajedno provedemo u zdravlju i veselju!

Današnji dan, dan našeg zaštitnika SVETOG FLORIJANA, neka nama, kao i svim vatrogascima u svijetu, protekne ugodno u miru, te da ga svi zajedno provedemo u zdravlju i veselju!

Blagdan Svetog Florijana,sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja,poplave i drugih nepogoda,slavi se u Katoličkoj crkvi 4.svibnja. Mi vatrogasci ga slavimo kao našeg zaštitnika.Valja napomenuti kako se Sveti Florijan slavi i kao drugotni zaštitnik zagrebačke nadbiskupije.Njegovi kipovi rese mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalaze i na kućama ili po gradskim trgovima. 
Domovina Svetog Florijana je Austrija , gdje se rodio u mjestu Zeiselmaur nedaleko Beča,u tadašnjoj rimskoj provinciji Noricum.U vrijeme Rimskog cara Dioklecijana Florijan je već bio umirovljeni rimski časnik,koji je istovremeno obnašao dužnost visokog državnog činovnika u gradu Cetiun(danas St.Polten).
Kad je po nalogu cara započeo veliki progon kršćana u Rimskom carstvu,carski namjesnik Akvilin počeo je hvatati kršćane i u provinciji Noricum.Sveti Florijan saznao je da su mnogi njegovi bivši vojnici također bili uhvaćeni kao kršćani te ga potaklo da pred progoniteljima hrabro ispovijedi kršćansku vjeru.Oni su ga doveli u Lauriacum,glavni grad provincije,pred suca Akvilina koji je od Florijana zatražio da se na žrtveniku poganskog hrama žrtvuje poganskim bogovima.Okrivljen je što je kršćanin,što je posjećivao i bodrio na ustrajnosti u vjeri tamošnje kršćane koji su bili zatvoreni.Akvilin je pokušao nagovoriti Florijana da se odrekne kršćanske vjere što je ovaj hrabro odbio.
Razjareni Akvilin dao je Florijana najprije bičevati,a potom mučiti željeznim kliještima.Konačno mu je dao svezati o vrat mlinski kamen i baciti ga s mosta u rijeku Enns.Bilo je to 4.svibnja 304.godine.Tijelo mu je kasnije pronađeno,a pokopala ga neka udovica po imenu Valerija. Na mjestu gdje je pokopano tijelo Svetog Florijana,danas se nalazi glasoviti augustinski samostan St.Florijan u Gornjoj Austriji.
Štovanje sv. Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj a i po našim krajevima. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a kao svog zaštitnika štuju ga i vatrogasci.

 

Mjesec svibanj mjesec je zaštite od požara, a vatrogasci 4. svibnja slave blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Florijana. Ove godine s obzirom na epidemiju bolesti COVID-19 uzrokovanu koronavirusom SARS-CoV-2, obilježavanja neće biti u onom obimu i načinu kako je to bilo prijašnjih godina. Međutim, to ne znači da vatrogasci neće biti prisutni i da neće provoditi određene aktivnosti u skladu s epidemiološkom situacijom i mjerama zaštite. Ove godine naglasak će biti na provođenju preventivnih mjera zaštite od požara. To znači da će se obavljati provjere hidrantske mreže, posebno u višestambenim objektima. Provjeravat ćemo i prohodnosti evakuacijskih puteva, vatrogasnih pristupa te upozoravati na eventualne uočene nepravilnosti. Sve su to elementi koji su ključni za provođenje intervencije te kako bi vatrogasci mogli reagirati na vrijeme i pružiti adekvatnu pomoć u slučaju pojave požara. Također, ono što vatrogasci mogu napraviti i što će sigurno raditi je smotra vatrogasne opreme i tehnike, odnosno pregled vozila i opreme kako bismo bili spremni za ljetnu požarnu sezonu koja nam dolazi. Prijašnjih godina najviše smo u mjesecu svibnju bili usmjereni na naše najmlađe, ove godine te aktivnosti svest ćemo na minimum. Naravno da su vrata naših domova otvorena za sve zainteresirane, međutim apeliramo da se ipak prije posjeta naši sugrađani najave vatrogascima kako bi navedena aktivnost bila provedena u skladu s uputama epidemiologa i odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Što se tiče samih aktivnosti Vatrogasne zajednice Šibensko kninske  županije, predstavnici Zajednice upalit će svijeću na sam blagdan sv. Florijana za sve preminule vatrogasce

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja