23.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  01.08.2010 19:32

ZLARINSKA REGATA NA LATINSKO IDRO PRETVORILA SE U AKCIJU SPAŠAVANJA

 

Regata tradicionalnih brodova „Zlarinskin idrun na kureja“ imala je u petak svoje „popravno“ izdanje: prošle nedjelje kad je najavljena, brodovi se zbog jake bure nisu mogli probiti do Zlarina, a Yacht Club Zlarin požurio je odmah odrediti novi termin, jer kad se nešto počne odgađati i razvlačiti, nikad kraja. A za petak je prijetila „samo“ loša vremenska prognoza, teorijska pojava - dok se ne počne događati u praksi...

Regata tradicionalnih brodova „Zlarinskin idrun na kureja“ imala je u petak svoje „popravno“ izdanje: prošle nedjelje kad je najavljena, brodovi se zbog jake bure nisu mogli probiti do Zlarina, a Yacht Club Zlarin požurio je odmah odrediti novi termin, jer kad se nešto počne odgađati i razvlačiti, nikad kraja. A za petak je prijetila „samo“ loša vremenska prognoza, teorijska pojava - dok se ne počne događati u praksi...
A kako neki na praksu računaju, a neki ne, iz zlarinske rive startalo je ipak samo devet brodova: osam curica (bijela boka) gajeta, i jedan muškić, šepurinski leut.

U trenutku starta prognoza se slutila „samo“ u obrvi oblaka tamo u sjeverozapad. Iz rive je prva izletjela tribunjska gajeta “Dumina” s posadom Šime Stipaničeva - dva naša, dva Slovenca. U tom je trenu drugi bio šepurinski leut VD 998 s posadom Dragana Antića, pa pašmanska “Mala Matulića”, BG 519, s posadom Krste Matulića. Sve mislim - što li te mlade ljude vuče da potegnu s Pašmana na Zlarin uz nevere koje vise u zraku, a vuče ih ono „nešto“ što je okupilo sad već nekoliko desetaka brodova, posada, latinskih idara ,i to na šibenskom području - kao nigdje.

Svi idre prema punti Marina, ali Kurnatarica s betinskom posadom Klementa Jadrešića piči na vilu. Uto stižu oni koji su virali na Marinu. Iza Bućine prednost ima “Mala Matulića”, a u zajedničkoj formaciji idre tri zlarinske posade: ŠB 4870 Luke Kalinića, ŠB 756 Ivice Branice, ŠB 4166 Đorđa Ljube. Boris Antić vodi posadu gajete VD 1227, Ivica Crljenak posadu VD 189 Nautičari na modernim jedrilicama školjcaju aparatima i snimaju kamerama tu čeljad koja se odmetnula od plastike i sad s petinom njihovih kolombi ide na idro oploviti Zlarin.

Vatrogasci u akciji
Do Punte rata - kako tako - “Dumina” se probila prva, “Matulića” je u stopu prati. Od okreta flote oko Punte rata pa da će uz južnu stranu Zlarina, nebom već cipaju munje, u daljini vise trake kiše, a u zmorac - spojilo nebo i more. Tromi drveni brodovi s malo kolombe teško jedre u orcu, tramuntana je sve jača. Regata se rastegla duž cijelog Zlarina, šepurinski leut pretekao je “Duminu” i “Malu Matulića”, a kod Punte Marina bok uz bok su se našli opet “Dumina” i šepurinski leut s Draganom Antićem na timunu.
- U tom trenutku snažno je udarila nevera, preko 30 čvorova, mi smo se bacili na naše idro i uspjeli ga nekako spustiti i zaorcati da nas ne privrne. Pogledamo do sebe - kad ono prevrnut šepurinski leut!

Tako se zlarinska regata na latinsko idro na kraju pretvorila u akciju spašavanja. Prvi su pritekli momci iz posade Šime Stipaničeva. Nije im bilo teško odlučiti između prvog mjesta koje im se smiješilo i solidarnosti prema kolegama. Ivan Jaka navukao je ronilačko odijelo jer nije bilo duge nego pod morem skinuti lantinu i jedro da bi se uz veliku muku i angažman Darija Gregova i njegovih momaka iz DVD-a Zlarin i posade “Dumine”, pa Džekijeva šepurinskog glisera, leut doteglio za zlarinsku rivu. Tu su pritekli Zlarinjani, brod je dignut na površinu, vatrogasci su ga ispumpali i uvečer je bio u - Šepurini! O motoru nemamo informaciju ali, kao i obično, najvažniji su ljudi: i oni kojima se dogodila dežgracija, i oni koji su ih iz nje izvlačili. Solidarnost na moru jača je i od kakva natjecateljskog poriva!

U cilj je prva i jedina regularno ušla pašmanska gajeta “Mala Matulića”. Fair play regate osvojila je “Dumina” Šime Stipaničeva, a ostali nisu završili regatu jer - jednostavmo- nisu mogli, piše meni SMS Renato Ljuba, glavni za organizaciju u YC Zlarin.

Jordanka Grubač
Snimio Božo Vukičević/OTVORENO MORE

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja