20.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  19.12.2010 09:03

DVD-a Tisno obilježava 30.obljetnicu postojanja

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tisno ovog vikenda obilježava 30. obljetnicu postojanja. Prisjetili su se petorice članova smrtno stradalih na otoku Kornatu 30.kolovoza 2007godine.

Proslava 30. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno prošla je u znaku sjećanja na kornatsku tragediju, u kojoj su 30. kolovoza 2007. godine živote izgubila petorica tišnjanskih vatrogasaca, a jedan je teško ozlijeđen.
- U raju na zemlji na trenutak su se otvorila vrata pakla što je bilo dovoljno da vatra ugasi živote naših kolega - rekao je predsjednik DVD-a Tisno Ivica Kaleb na subotnjoj proslavi.
Vatrogasci su položili vijence i zapalili svijeće na grobovima stradalih vatrogasaca, te ostalih preminulih članova društva i zaslužnih pojedinaca, a na svečanoj Skupštini DVD-a Tisno su plakete dodijeljene i obiteljima poginulih tišnjanskih vatrogasaca Ante i Ivice Crvelina, Tomislava Crvelina, Josipa Lučića i Marka Stančića. Jedini preživjeli kornatski heroj Frane Lučić i njegova obitelj nisu sudjelovali u proslavi tišnjanskog vatrogasnog jubileja. Kako su Lučići poručili organizatorima, kornatska tragedija je za njih prebolna i oni još uvijek žive s njom, radi čega će plaketu preuzeti drugom prilikom, bez pompe.
U listopadu 1980. godine na vatrogasnu obuku je krenulo 27 Tišnjana okupljenih oko pok. Vlade Frkića, djeda kornatskog heroja Frane Lučića, koji je bio prvi zapovjednik DVD-a Tisno. Tijekom tri desetljeća postojanja kroz DVD je prošlo 110 vatrogasaca, koji su uspješno obavili tisuće i tisuće gasiteljskih ekspedicija od Istre do krajnjeg juga Dalmacije.
- Tako je bilo sve do tragičnog 30. kolovoza 2007. godine kada su tijekom intervencije na Kornatu smrtno stradala petorica članova a jedan je teško ozlijeđen. U tuzi za neprežaljenim kolegama nismo zaboravili naše zadaće, te je DVD Tisno i sa svojih 25 vatrogasaca i pet navalnih vozila u svakom trenu spreman stati u obranu javnih dobara, života i imovine naših građana - rekao je Ivica Kaleb.

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja