29.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  14.03.2011 18:33

DVD-ovci pokretači zbivanja u Zatonu

 

Biti vatrogasac u Zatonu je stvar tradicije i ljubavi prema mistu i gotovo da nema kuće koja u posljednjih pola stoljeća nije dala barem jednog člana dobrovoljnog vatrogasnog društva. Nije ni pretjerano reći da se glavnina zatonskog društvenog života vrti oko DVD-a i da su dobrovoljni vatrogasci pokretači gotovo svih zbivanja u mistu.

Biti vatrogasac u Zatonu je stvar tradicije i ljubavi prema mistu i gotovo da nema kuće koja u posljednjih pola stoljeća nije dala barem jednog člana dobrovoljnog vatrogasnog društva. Nije ni pretjerano reći da se glavnina zatonskog društvenog života vrti oko DVD-a i da su dobrovoljni vatrogasci pokretači gotovo svih zbivanja u mistu.
- Društvo je osnovano 1954. i uvijek je u Zatonu bilo alfa i omega, ne samo na vatrogasnom planu nego i u organizaciji zabava, sportskih i kulturnih događanja. Oko DVD-a se okupljaju mladi i kada nemaju što raditi dođu ovdje u Vatrogasni dom, gdje se mogu družiti, služiti internetom ili gledati televiziju. Od oko 1.100 Zatonjana u DVD-u nas je trenutno oko sto - kaže Željko Čoga, predsjednik zatonskog DVD-a, koji je u subotnje jutro u zatonskom Vatrogasnom domu okupio neke od momaka koji žive s dobrovoljnim vatrogasnim društvom. Jedan od njih je Krešimir Puče:
- To je ljubav, to se ne radi zbog novaca. To je u Zatonu tradicija, svi mi počeli smo sa 14 ili 15 godina. Išli smo najprije na natjecanja, prošli smo cijelu Hrvatsku, a kada smo postali punoljetni, ravnopravno smo se uključili u gašenje požara - kaže Puče.


OBAVEZNI SE ODAZVATI U BILO KOJE DOBA


Interventnu ekipu čini oko 15 momaka, koji u vrijeme ljetne požarne sezone imaju organizirana dežurstva i tih nekoliko mjeseci primaju naknadu od 3.200 kuna, a po potrebi na požarište izlaze i drugi članovi DVD-a.
- Izlazimo na intervencije isto kao i profesionalna vatrogasna jedinica i, ako smatramo da ne možemo neki požar ugasiti sami, zovemo profesionalce. Ljeti imamo 12-satno dežurstvo od osam ujutro do osam navečer, a noću smo obavezni u bilo koje doba ustati iz kreveta i izaći na teren - priča tajnik DVD-a Zaton Ante Cvitan. Zatonski dobrovoljni vatrogasci od 1995. imaju i svoj Vatrogasni dom u kojem su dvije velike i jedna mala garaža, skladišni prostor s radionicom, prostorije vatrogasnog kluba, ured za vježbanje i sušenje cijevi te dva sanitarna čvora s tuševima. Imaju i četiri vozila u dobrom stanju i opremu koja uglavnom zadovoljava potrebe, godišnje od Grada Šibenika dobiju oko 300.000 kuna, a pomogne i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije.


SAMI IZGRADILI KOŠARKAŠKO IGRALIŠTE


To je novac koji se uglavnom potroši za vrijeme sezone požara, dok se sve ostale aktivnosti tijekom godine obavljaju bez novca, o čemu nam priča Boris Dukić, inače profesionalni vatrogasac:
- Izgradili smo košarkaško igralište. Grad nas je pratio s materijalom, ali radove su besplatno obavili momci. Svake godine prije ljeta sredimo kompletan obalni pojas, počistimo i pokosimo, sredimo plaže. Organizirali smo i klapske večeri, zatonsku večer sa trkom magaraca i potezanjem konopa, imali smo jednu večer i kazalište - nastupao nam je Mate Gulin, a sudjelovali smo i u gradnji križeva na Kornatima za poginule vatrogasce. Zatonski vatrogasci gradili su pet križeva

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja