29.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  14.03.2011 19:36

U siječnju i veljači u županiji planula 302 požara!

 

Čak 302 požara otvorenog prostora planula su u prva dva mjeseca ove godine na području Šibensko-kninske županije, deset puta više od prosjeka za taj period u godini. Gorjelo je od Knina do Rogoznice, na području svih županijskih gradova i gotovo svih općina i izgorjelo 3.182 hektara, uglavnom makije i niskog raslinja, a najveći požar bio je onaj krajem veljače na Miljevačkom platou koji je u tri dana zahvatio 2.600 hektara i to minski sumnjivog područja

Čak 302 požara otvorenog prostora planula su u prva dva mjeseca ove godine na području Šibensko-kninske županije, deset puta više od prosjeka za taj period u godini. Gorjelo je od Knina do Rogoznice, na području svih županijskih gradova i gotovo svih općina i izgorjelo 3.182 hektara, uglavnom makije i niskog raslinja, a najveći požar bio je onaj krajem veljače na Miljevačkom platou koji je u tri dana zahvatio 2.600 hektara i to minski sumnjivog područja.
- Bilo je nešto detonacija na Miljevačkom platou i na području Skradina, ali imamo svoju proceduru od Domovinskog rata kako se djeluje na takvim prostorima i poduzimaju se sve sigurnosne mjere, angažiramo zračne snage, a sa zemlje moramo djelovati na sigurnosnoj udaljenosti - rekao nam je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.


NEPAŽLJIVO SPALJIVANJE KOROVA


Ogromna većina svih ovih požara nastala je zbog nepažljivog rukovanja vatrom kod spaljivanja korova, što je u ovo doba godine kada se masovno spaljuje korov na poljoprivrednim površinama, nažalost, uobičajena pojava.
- S obzirom da je prošle godine bilo dosta kiše i da je vegetacija nabujala, dogodilo se ono što smo predviđali, jedino što nismo očekivali da će se događati u tolikom opsegu. Proteklih godina u tom je periodu bilo između 30 i 50 požara, a ove smo godine već osam puta tražili pomoć zračnih snaga. Nekada nije tako bilo ni u ljetnoj sezoni - kaže Dukić.
Mnogi su se oglušili ili nisu ni čuli apel što su ga vatrogasci odaslali početkom veljače, da tijekom spaljivanja korova budu posebno pažljivi te da, ako ne mogu sami procijeniti moguće posljedice, obavijeste najbližu vatrogasnu postrojbu da imaju namjeru spaljivati korov.


NAJVEĆI POŽARI BUKNULI NOĆU


- Valja napomenuti da je spaljivanje korova i bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru zabranjeno dok puše jak vjetar ili u toku noći. Najveći požari buknuli su u toku noći kada je vidljivost manja i kada kanader ne može letjeti, a s obzirom da su požari planuli na minsko sumnjivom području tokom noći su se raširili i tek smo sutradan mogli djelovati iz zraka. Da su bili po danu vrlo brzo bi se to riješilo - kaže Dukić.
Vatrena stihija van ljetne sezone vatrogascima je već osjetno stanjila budžet - na gašenje požara u od početka godine ukupno je potrošeno skoro milijun kuna, što je više nego solidna cifra zna li se da su troškovi svih vatrogasnih intervencija u prošloj godini ukupno stajali oko 2,2 milijuna kuna i da sezona požara tek dolazi.
- Pripreme idu po ustaljenom planu. Ovih dana počinjemo s obučavanjem i pripremom sezonskih vatrogasaca po DVD-ima, a radimo i na dodatnom obučavanju profesionalaca kako bi podigli svoj stupanj operativnosti - zaključuje županijski vatrogasni zapovjednik.(at)

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja