28.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  10.05.2011 21:42

Održana vježba „Jadran 2011“

 

U šibenskom akvatoriju, između otoka Zlarina i kopna, održana vježba na temu „Provjera uvježbanosti tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru“. Cilj vježbe bio je u operativnoj praksi provjeriti i pokazati stupanj uvježbanosti svih nadležnih tijela zaduženih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru.

U šibenskom akvatoriju, između otoka Zlarina i kopna, održana vježba na temu „Provjera uvježbanosti tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru“. Cilj vježbe bio je u operativnoj praksi provjeriti i pokazati stupanj uvježbanosti svih nadležnih tijela zaduženih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru. Nositelj vježbe bilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, a sudjelovali su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Gorska služba spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, Lučka kapetanija, Županijski operativni centar kod iznenadnog onečišćenja mora Šibensko-kninske županije,Vatrogasna zajednica Šibensko kninske županije,Javna vatrogasna postrojba grada Šibenika,DVD Zlarin, tvrtka Cian iz Splita za zaštitu u slučaju onečišćenja mora i Obalna straža. Sve akcije spašavanja na moru koordinirala je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) sa središtem u Rijeci.
Vježba je obuhvatila akciju progona nepoznatog plovila koje je nakon sudara s putničkim brodom pobjeglo s mjesta nesreće. Nakon sudara na putničkom brodu izbio je požar u strojarnici, nekoliko članova posade je ozlijeđeno, od kojih je jedan pao u more. Lučka kapetanija Šibenik je nakon zaprimljenog poziva o nesreći obavijestila MRCC. Lučki kapetan je sukladno Planu intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora putem ŽC 112 aktivirao Županijski operativni centar Šibensko-kninske županije jer je zaprijetila opasnost od onečišćenja mora. U akciju spašavanja upućeni su plovilo pomorske policije, brodica kapetanije, vatrogasci, eko brodica, tegljač i helikopter Obalne straže RH iz Divulja. Plovilo pomorske policije krenulo je u progon za odbjeglim plovilom. Najatraktivniji dio vježbe zasigurno je bilo spašavanje unesrećenika iz mora. Unesrećenika su iz mora spasila dvojica spasilaca iz helikoptera, koji ih je pomoću vitla i sajli podigao iz mora. Zbog velike količine goriva na brodu i opasnosti istjecanja goriva, oko gorućeg broda eko brodica je postavila zaštitne brane, a nakon ugašenog požara putnički brod je odvezen u najbližu luku zakloništa. Provedbom vježbe uspješno je prikazana sposobnost i spremnost zajedničkog djelovanja svih nadležnih tijela zaduženih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru.

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja