29.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  26.05.2011 14:38

Akcija čišćenja podmorja akvatorija Kornatskog otočja

 

Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije u suradnji s NP Kornati i ACI d.d. Opatija povodom obilježavanja 22. svibnja kao Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana bioraznolikosti i ove godine (drugu godinu za redom) organizirali su akciju čišćenja podmorja u Kornatskom otočju.

Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije u suradnji s NP Kornati i ACI d.d. Opatija povodom obilježavanja 22. svibnja kao Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana bioraznolikosti i ove godine (drugu godinu za redom) organizirali su akciju čišćenja podmorja u Kornatskom otočju. Akcija čišćenja se održala u subotu, 21. svibnja 2011. Čišćenje podmorja odvijalo se u središnjem dijelu Nacionalnog parka Kornati, na lokacijama oko otoka Piškere, te u uvali Podražanj na otoku Žutu. Ove lokacije se već sustavno čiste godinama, tako da ove godine ronioci nisu izvadili mnogo otpada, što je nadasve pozitivno.

U ovogodišnjoj eko-akciji su sudjelovali: Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije; NP Kornati ; ACI d.d. Opatija ; Šibensko-kninska županija; Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije; Policijska uprava Šibensko – kninska; Ronilački centar Fundiving Tisno; Januolus d.o.o. Zadar; Ronilački centar CRO – PRO – SCUBA Jezera; Ronilački centar Mediteraneosub – Primošten; Ronilački klub GREBEN, Vodice; Policijska uprava Šibensko-kninske županije; Ronilački ekološki klub HVIDRA, Split; Aquanaut d.o.o., Murter; Ronilački klub „Sv. Roko“, Bibinje.
Međunarodnim danom biološke raznolikosti upozorava se na zabrinjavajuću ugroženost biološke raznolikosti i ubrzano siromašenje vrsta i ekoloških sustava, zbog čega je ugrožen i čovjek. Pojam biološka raznolikost označuje svu različitost života na Zemlji i obuhvaća sve gene, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajolike. Do sada je na Zemlji otkriveno 1,75 milijuna vrsta, većinom sićušnih bića, kao što su kukci. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta sa znatnim brojem endema, o čemu u nas još nema cjelovita i sveobuhvatna popisa, a svake godine otkrivaju se nove vrste i podvrste. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 37.000, a pretpostavljena je brojka znatno veća - od 50.000 do više od 100.000

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja