28.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  02.06.2011 12:53

“Iz kornatske tragedije nismo ništa naučili”

 

Pedesetak vatrogasnih vozila iz cijele Hrvatske, među kojima i šibenski vatrogasci s vozilima danas, prvog dana nove sezone protupožarne zaštite, prosvjeduju ispred sjedišta Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu.

Pedesetak vatrogasnih vozila iz cijele Hrvatske, među kojima i šibenski vatrogasci s vozilima danas, prvog dana nove sezone protupožarne zaštite, prosvjeduju ispred sjedišta Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu. U isto vrijeme u Šibeniku je održana sjednica Predsjedništva Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske nakon koje je predsjednik predsjedništva Udruge, Goran Franković izvijestio o problemima u hrvatskom vatrogastvu. Upozorio je na zastarjeli model organizacije operativnih snaga tijekom ljetne požarne sezone i neučinkovitu „birokratsku mašineriju“ službe za vatrogastvo „Državne uprave za zaštitu i spašavanje“, zbog kojih Javnim vatrogasnim postrojbama diljem zemlje prijeti smanjenje operativne pripravnosti u nadolazećoj sezoni.
Začudo, nije problem u financijama jer su vatrogasne udruge na razne načine „natjerale“ Vladu da ove godine ne smanjuje financijska sredstva namijenjena vatrogastvu, i dalje se iz proračuna izdvaja 35 milijuna kuna, no problem je u nekvalitetnoj raspodijeli novca. „Sezonski vatrogasci, ima ih oko 1000, nisu dovoljno vrednovani, imaju plaću 3000 kuna neto dok se u isto vrijeme angažiraju snage iz unutrašnjosti zemlje, a na njih DUZS iz nekog razloga troši 15 tisuća kuna. Tu se vidi očit nesrazmjer i neekonomsko trošenje novca“, kaže Franković i dodaje da će vatrogasci unatoč svim problemima sezonu odraditi profesionalno i do kraja.

Puno novca loše raspoređeno

JVP Šibenik bi mogla imati manjak sredstava na kraju godine upravo zbog netransparentnog trošenja novca, kojeg, kako tvrde iz Udruge, ima.
„ JVP Šibenik već je zakinuta za 700 tisuća kuna, a od početka godine do danas broj požara na otvorenom prostoru već je premašio brojku ukupnog broja požara lani, pa je financijska situacija do kraja godine vrlo neizvjesna“, priznaje i Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.
Također, obuka dopunskih snaga za ljetnu sezonu provodi se šablonski, upozoravaju iz Udruge. Umjesto da vatrogasci vježbaju u realnim uvjetima i na mjestima gdje često nastaju požari, vode ih na aerodrome, školska igrališta gdje novaci ne mogu okusiti stvarnu opasnost na terenu. Prijedlog Udruge profesionalnih vatrogasaca je da se sezonski vatrogasci zapošljavaju u Državnoj upravi za spašavanje te da se u Divuljama organizira centar za njihovu obuku i opremanje odakle bi se raspoređivali u Državne interventne postrojbe po županijama.
Ne postoji ni plansko opremanje postrojbi, u opremu je uloženo puno novca, ali ne postoji sistemski način evidencije nove opreme što otvara prostor za malverzaciju i pokrivanje osobnih interesa pojedinaca koji raspolažu tom opremom. „Novca ima, ali birokratska struktura se ponaša kao pijani Rockefeller“, uspoređuje Franković.

Rade i sa 63 godine

Jedna od tema konferencije za novinare bila je i neriješen radno pravni status vatrogasaca i četiri godine nakon tragedije na Kornatima. „Zakon je još na razini kobne 2007., vatrogasci još uvijek nisu dovoljno sigurni i lako se može dogoditi da pod istim uvjetima stradaju ili završe na sudu, a odgovorni će i dalje na sudskim procesima „prati ruke“, govori Franković.
Podsjeća i na prijetnju o ukidanju beneficiranog radnog staža vatrogascima i nemogućnosti odlaska u prijevremenu mirovinu. „Poznato je da vatrogasci žive bar 10 godina manje od ostalih ljudi, prosječno dožive 65 godina, rijetko više. Nekad su išli u mirovinu sa 55, a danas rade sa 63 godine. Zamislite jednog 63-godišnjaka kako se penje na 15. kat i spašava vam obitelj iz vatre“, govori Franković.
Udruga profesionalnih vatrogasaca o svojim problemima i zahtjevima, protestnim pismom izvijestit će i premijerku Kosor, a priklanjajući se prosvjednicima u Zagrebu, traže i smjenu ravnatelja DUZS-a Damira Truta i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja