03.05.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  18.01.2013 16:33

Specijalnosti za aparate za zaštitu dišnih organa i SPU 3. grupa

 

Pod vodstvom makarskih licenciranih instruktora završio je Seminar Usavršavanje - Specijalnosti za aparate za zaštitu dišnih organa kao i Seminar o opasnostim od plamenih udara za pripadnike vatrogasnih postrojbi sa područja Šibensko-kninske županije seminar se održavao na vatrogasnom poligonu DVD Makarska u Makarskoj.

Pod vodstvom makarskih licenciranih instruktora završio je Seminar Usavršavanje - Specijalnosti za aparate za zaštitu dišnih organa kao i Seminar o opasnostim od plamenih udara za pripadnike vatrogasnih postrojbi sa područja Šibensko-kninske županije seminar se održavao na vatrogasnom poligonu DVD Makarska u Makarskoj.

Usavršavanje - Specijalnosti za aparate za zaštitu dišnih organa sprovedeno je u skladu sa Pravilnikom o programu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova kao i sigurnosnim uputama - Uputa za rad na siguran način vatrogasne postrojbe grada Makarske.
Kroz teorijski dio, u 12 nastavnih sati obrađene su slijedeće teme: fiziologija disanja,klasifikacija štetnih i otrovnih tvari, vrste i namjena sprava za zaštitu dišnih organa, sprave na osnovi izolacije, nadzorni instrumenti, uređaji za punjenje boca dok su kroz vježbovni dio polaznici vršili nadzor i ispitivanje aparata za zaštitu dišnih organa, vježbali u radu sa mjernom opremom, s kompresorom na zrak te sa s alatom i priborom za održavanje izolacijskih aparata.

Bilježimo da je, kao i uvijek, samim vatrogascima - polaznicima seminara najzanimljiviji dio bio prolazak kroz tzv. kavez gdje se pomoću umjetnog dima, bljeskalica, grijača i drugih audio – vizualnih efekata nastoje simulirati uvjeti koji vladaju pri požarima zatvorenih prostora. U takvom okruženju omogućuje se vježba kretanja i snalaženja u prostoru uz njegovanje timskog rada s obzirom da se vježba izvodi u paru.Samoj vježbi prethodi provjera psiho-motoričkih sposobnosti vatrogasaca koji pod punom osobnom zaštitnom opremom, maskom i izolacijskim aparatom vježba na beskonačnoj traci ili biciklu s ergometrom. Prolaženjem kroz ovaj cijeli ciklus vježbanja postižu se dva vrlo značajna cilja:

1) Vježbanjem u ovakvim simuliranim situacijama razvijaju se sposobnosti brzog prilagođavanja u nepoznatim situacijama i uspostavljanju kontrole nad istim što se primjenom pri stvarnim situacijama na terenu direktno utječe na smanjenje stresa a samim time i utječe na očuvanje zdravlja vatrogasca

2) Smanjivanjem tj. suzbijanjem stresa na intervenciji vatrogasac stječe uvjete za pravovremeno i pravovaljano reagiranje na intervencijama a time direktno utječe na skraćivanje vremena pronalaska i izbavljanja unesrećenih osoba iz zadimljenih, požarom zahvaćenih prostorija.

10 pripadnika 3. grupe polaznika sa područja Šibensko-kninske županije i to redom Dario Gregov (DVD Zlarin), Sveto Živković (DVD Rogoznica), Ivan Fantov i Siniša Salamun (DVD Tisno), Nikola Španja (DVD Vodice), Ivan Šišak (DVD Dubrovice), Antonio Begić (DVD Pirovac), Petar Popović (DVD DVD Zablaće), Miljenko Jerkov (DVD Žirje) te Duje Furčić (DVD Primošten) su nakon uspješno odrađenog Seminara - Usavršavanja - Specijalnosti za aparate za zaštitu dišnih organa nastavili sa obukom kroz program Seminara - Opasnosti od plamenih udara.

Nakon odrađenog teorijskog i praktičnog dijela polaznici su oplemenili svoja znanja o požarima zatvorenog prostora, uvježbavali potrebne tehnike pravilnog ulaska u prostore zahvaćene požarom kao i upoznali se sa ekstremnim oblicima ponašanja požara i uvježbavali blokiranje plamenih udara u Simulatoru smještenom na vježbalištu u Makarskoj.

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja