03.05.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  05.03.2013 13:05

Održana svečano-radna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije

 

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite jučer je u Uredu župana održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije. Na sjednici, koju je vodio zamjenik župana Željko Šimunac u ulozi načelnika Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske, razgovaralo se o stanju civilne zaštite, zaštite i spašavanja na području Šibensko-kninske županije

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite jučer je u Uredu župana održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije. Na sjednici, koju je vodio zamjenik župana Željko Šimunac u ulozi načelnika Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske, razgovaralo se o stanju civilne zaštite, zaštite i spašavanja na području Šibensko-kninske županije.
Civilna zaštita u RH bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća. Dok se u drugim državama Europe svijest o potrebi razvoja CZ javila kao posljedica masovnog stradavanja civila u I. svjetskom ratu, ideja o potrebi zaštite stanovništva u Hrvatskoj rodila se već 1884. godine, nakon potresa koji je zadesio Zagreb. Odlukom Vlade iz 1992. godine Međunarodni dan civilne zaštite, koji se tradicionalno obilježava 01. ožujka, postao je i Dan Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Od 1. siječnja 2005. civilna zaštita djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Kako bi se izgradio još učinkovitiji, brži, jednostavniji i racionalniji sustav civilne zaštite, nužno je donošenje Zakona o civilnoj zaštiti, čija izrada je u tijeku.

Temeljem Zakona o zaštiti i spašavanju i usvojene Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća Šibensko-kninska županija je donijela Odluku o određivanju operativnih snaga zaštite i spašavanja i pravnih osoba od interesa za zaštitu i spašavanje u Šibensko-kninskoj županiji („Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije“, broj 12/12) i Odluku o osnivanju specijalističkih postrojbi civilne zaštite Šibensko-kninske županije („Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije“, broj 12/12). Prema navedenim Odlukama Šibensko-kninska županija je u obvezi ustrojiti županijske specijalističke postrojbe civilne zaštite:

1. Tim civilne zaštite za spašavanje iz ruševina (USAR – Urban Search and Rescue) lake kategorije,
2. Tim civilne zaštite za logistiku,
3. Tim civilne zaštite za zaštitu i spašavanje iz vode,
4. Tim za radiološku, kemijsku, biološku i nuklearnu zaštitu (RKBN).

Na sjednici Stožera raspravljalo se o popuni navedenih timova (ukupno 49 pripadnika), obuci timova, iznalaženju prostora za rad civilne zaštite i smještaj opreme za potrebe civilne zaštite.

Na sjednici Stožera razmatrano je i usvojeno Izvješće o stanju zaštite i spašavanja na području Šibensko-kninske županije za 2012. godinu i utvrđene su Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja za 2013. godinu. Bilo je riječi o pripremi nekoliko vježbi zaštite i spašavanja koje se planiraju organizirati kroz travanj i svibanj 2013. godine.

Također je razmatrano i usvojeno Izvješće o stanju zaštite od požara na području Šibensko-kninske županije za 2012. godinu. Na području Županije, u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2012. godine vatrogasne postrojbe intervenirale su na 2.394 intervencije, od čega u je razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna bilo čak 1.012 intervencija. U navedenim intervencijama sudjelovalo je ukupno 12.777 vatrogasaca (gasitelja) JVP, DVD, DUZS IVP, HV i građana koji su ukupno odradili 45.111 radnih sati.

Veliki broj požara otvorenog prostora ukazuje na nedovoljnu pažnju građana i nepridržavanja odluke o mjerama zaštite od požara. Slijedom navedenog Stožer zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije uputio je apel građanima:

„Apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, kao i tijekom spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja, budu posebno pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima te da poštuju odluku Županijske skupštine o spaljivanju korova, trave i drugog otpada u kojoj su propisani uvjeti spaljivanja. Loženje vatre na otvorenom prostoru u razdoblju od 1. studenog do 31. svibnja može se obavljati ako je osoba prethodno obavijestila o tome neposredno ili putem telefona nadležnu vatrogasnu postrojbu i od iste ishodila odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru, osim za zaštićene dijelove prirode i šume za koje odobrenje daje pravna osoba koja upravlja tim prostorom sukladno svom općem aktu u dogovoru s vatrogasnom postrojbom. Nadležna vatrogasna postrojba smatra se vatrogasna postrojba koja se osniva za područje općine ili grada, prema mjestu loženja vatre na otvorenom prostoru. Spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noći zabranjeno, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je novčana kazna“.

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja