26.04.2024   •     +385 (22) 200 293   •     vz@vzskz.hr
 

 

  17.02.2011 18:17

ZBOG NEKONTROLIRANOG SPALJIVANJA KOROVA OD POČETKA GODINE BUKNULO 220 POŽARA

 

Vatrogasci imaju pune ruke posla...Lani smo u razdoblju do 10. veljače imali 33 požara, ove godine 219 pa mislim da to dovoljno govori, a rekord nam je bio 41 požar u jednom danu, kaže Darko Dukić

Čak 219 požara buknulo je na području Šibensko-kninske županije u tek nešto više od mjesec dana. Točnije, od 1. siječnja do 10. veljače 2011. godine, a i od datuma kada je iznesena navedena brojka zaredalo se još nekoliko požara. Vatrogasci ne staju, dojave o požarima otvorenih prostora mahom uzrokovanih nekontroliranim spaljivanjem korova stižu svakodnevno i iz svih krajeva županije, a manjak opreza uzeo je i jednu žrtvu – u Strmici kod Knina pri paljenju korova stradao je 81-godišnji mještanin.
– Lani smo u razdoblju od 1. siječnja do 10. veljače imali 33 požara, ove godine 219. Mislim da to dovoljno govori. Rekord je bio 41 požar u jednom danu, a iako se broj požara sada smanjuje, svaki dan ih imamo – kaže Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.
Početak ove godine po broju intervencija, veli, bio je ravan jeku vatrogasne sezone.
A, najkritičnija je upravo veljača. Samo u prvih 10 dana tekućeg mjeseca buknulo je 129 požara na kojima je bilo angažirano gotovo četiri stotine vatrogasaca, četiri kanadera i jedan air traktor.
– Šteta je procijenjena na oko 1,7 milijuna kuna. Naši troškovi iznose od 270 tisuća kuna. Stalno apeliramo građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, kao i spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja, budu posebno pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima. Ako osoba koja spaljuje korov na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnosnu procjenu o mogućim posljedicama, dužna je o svojoj namjeri obavijestiti najbližu vatrogasnu postrojbu. Napominjemo i da je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noći zabranjeno, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je i visoka novčana kazna – upozorava Dukić dodajući da se posljednjih dana stanje malo smirilo, iako intervencije imaju svakodnevno.
No, nisu svi požari iz nehaja. Ima i onih namjerno podmetnutih i to na miniranim terenima.
– Imamo dio požara u miniranim područjima. Oni izbijaju u popodnevnim i večernjim satima, znači u vrijeme kada se ne mogu podići zračne snage. Neki možda misle da će vatrom riješiti zaostale mine, no to nije točno, a nama stvara velike probleme jer je riječ o terenu na koji se ne može pristupiti. Usprkos teškim uvjetima, broju požara kao u sezoni u kojoj imamo dodatnih 150 sezonskih vatrogasaca, sve intervencije smo odradili, a stanovnike još jednom apeliramo da paze pri spaljivanju korova i da se pridržavaju županijske odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru – zaključio je Darko Dukić.

 

 

HPB: 2390001-1100348865
Broj žiro računa ZAKLADE KORNAT

Copyright © 2024 | Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije | Sva prava pridržana | Web dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja